De Beeldenstorm woedde in 1566 ook in Gent en literatuur was daarbij betrokken! Naast beelden werden er in dat jaar ook veel boeken vernietigd. Voorafgaande aan de geweldsuitbarsting werden er veel liederen met opstandige teksten in de Gentse straten gezongen. Dat verkennen we met prof. dr. Kornee van der Haven en prof. dr. Samuel Mareel.
Route
Wandel de route mee via het kaartje hieronder!
- Kortrijksepoortstraat ter hoogte van STAM-Stadsmuseum Gent
- Koophandelsplein
- Predikherenbrug
- Het Pand (Onderbergen 1)
- Caermersklooster (Lange Steenstraat 14)
- Huis de Bonte Mantel (Vrijdagsmarkt 47)
Gasten van deze week
Kornee van der Haven in professor vroegmoderne Nederlandse letterkunde. Zijn onderzoek is voornamelijk gericht op vroegmoderne lyriek en theater van de 17de en 18de eeuw, en verkent de verwevenheid van literatuur, politiek, geweld en identiteit.
Samuel Mareel is doctor in de letterkunde, met een specialisatie in de vroegmoderne Nederlandse literatuur. Hij is gastprofessor aan de UGent en senior curator 15de- en 16de-eeuwse kunst bij het KMSKA. Zijn onderzoek focust op de interacties tussen literatuur, stad, hof en individu.
Besproken fragmenten
- Marcus van Vaernewyck, Van die beroerlicke tijden in die Nederlanden en voornamelick in Ghendt 1566-1568. F.F.E. Vander Haeghen (red.), 5 dln, C. Annoot-Braeckman (Gent), 1872-1881.
- Petrus Datheen, Alle de Psalmen Dauids, ende andere lofsanghen. Ghileyn Manillus (Gent), 1566.
- Arent Dirksz Vos. ‘Slaat op de trommele.’ In : Een nieu Geusen Lieden Boecxken, XXX, 1581.
Achtergrondmuziek
- Johannes Brahms. ‘Dubbelconcerto in A mineur, Op. 102: III. Vivace non troppo.’ Skidmore College Orchestra, publiek domein.
- Petrus Datheen, melodie anoniem. ‘Psalm 68.’ Kornee van der Haven, 2023.
- Petrus Datheen, melodie anoniem. ‘Psalm 115.’ Kornee van der Haven, 2023.
- Jacob van Eyck. ‘Blokfluitvariaties op Psalm 68.’ Kornee van der Haven, 2023.